Molen Heerjansdam

Artikel in de Schakel

Het onderstaande artikel en de foto komen uit de Schakel van 8 september 2022

HEERJANSDAM – De nieuwe Stichting Korenmolen ‘Landzicht’ Heerjansdam gaat zich inzetten voor molen Landzicht in Heerjansdam. De droom van het bestuur is om de molen weer te laten malen als deze in 2028 precies 160 jaar bestaat.

De molen dateert uit 1868 en is altijd een korenmolen geweest. Tot 1967 was ze daarvoor in gebruik, als één van de laatste molens in Zuid-Holland.
De laatste decennia werd de molen steeds meer in de verdrukking, onder meer door de aanleg van de Hoge Snelheidsspoorlijn. De molen raakte ondanks de goede bedoelingen van de eigenaren steeds verder in verval. Om veiligheidsredenen werden in 2005 de wieken en de staart verwijderd.

Een stichting gaat zich nu inzetten voor het behoud van de molen. “De aanleiding was een column van Joop van der Ent, oud-voorzitter van de dorpsraad Heerjansdam in april 2021 over het monumentenbeleid van de Gemeente Zwijndrecht en de huidige staat van de molen,” vertelt Aly Dassen, voorzitter van de stichting. “Daarop reageerde burgemeester Hein van der Loo en zo is het balletje gaan rollen om met de gemeente en de eigenaren over de oprichting van een stichting in gesprek te gaan.”

Het bestuur van de stichting bestaat uit vijf Heerjansdammers. Aly Dassen: “We vullen elkaar goed aan en dat is wat de samenwerking binnen deze stichting zo leuk maakt. Uiteraard wordt er nauw samengewerkt met de eigenaren, de gemeente Zwijndrecht, de dorpsraad en de Provincie Zuid Holland. Het afgelopen jaar hebben we ons breed georiënteerd en gesprekken gevoerd met omliggende molenstichtingen, de Vereniging de Hollandsche Molen, adviseurs van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en betrokken verenigingen rondom de molen.”

De stichting gaat nu eerst het bestaande restauratieplan bijwerken, legt Aly Dassen uit. “In het voorjaar van 2023 is er een mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij de Provincie voor groot onderhoud, dat vereist een actueel restauratieplan. Daarnaast onderzoeken we voor welke subsidies we nog meer in aanmerking komen, natuurlijk gaan we ook sponsors en donateurs werven. En gaan we in gesprek met de gemeente Zwijndrecht over een groenplan rondom het molengebied. De vraag hierbij is hoe we tot een meerjarig groenbeleid kunnen komen, zodat de Korenmolen op de wind kan draaien en weer dienst kan doen om koren te malen. In 2028 bestaat de molen 160 jaar. Onze ambitie is om dan een groot deel van onze plannen te hebben gerealiseerd.”

Monumentendag
Het stichtingsbestuur grijpt Monumentenweekend 2022 aan om zichzelf te presenteren. “Op zaterdag 10 september staan we van 10 tot 16 uur met een stand bij de molen,” zegt Sacha Eikenboom, lid van het stichtingsbestuur.
“Bezoekers kunnen hier terecht voor koffie of thee met een molenspeculaasje en desgewenst een kijkje dichterbij de molen. Kees Brinkman deelt graag zijn enorme kennis over de molen, altijd goed voor prachtige verhalen. Omdat de vloer van de molen in zeer slechte staat is, kunnen bezoekers de molen niet van binnen bekijken. Wel kan bij de stand een afspraak worden gemaakt voor individuele bezichtiging op een later moment.” Bij de stand kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de gratis digitale nieuwsbrief.

Steun
Mensen kunnen de stichting op verschillende manieren steunen, variërend van een eenmalige gift tot periodieke steun of bedrijfssponsorschap. Omdat de stichting nog geen bankrekening heeft, kunnen mensen die een gift willen doen een mail te sturen naar info@molenheerjansdam.nl.