Molen Heerjansdam

Column – Bij de koffieautomaat

In ons jaarplan 2023 staat dat we als stichtingsbestuur in het eerste kwartaal van dit jaar op bezoek zouden gaan bij alle politieke partijen in Zwijndrecht. Ons doel: via een kort onderhoud kennismaken met de raadsleden en de plannen van onze molenstichting toelichten.
Op 30 januari j.l. hadden enkele bestuursleden, waaronder ondergetekende, een afspraak met twee fracties op het gemeentehuis. Tussendoor kwamen we burgemeester Hein van der Loo tegen, die zojuist een bakkie koffie had gescoord uit de koffieautomaat. Wij feliciteerden hem met z’n benoeming tot burgemeester van Almere, waarna hij ons influisterde dat hij stichting Korenmolen Landzicht Heerjansdam wilde voorstellen in het kader van zijn afscheidscadeau. Wij waren natuurlijk zeer vereerd met deze suggestie!

Een paar dagen later kwamen de eerste e-mails vanuit het gemeentehuis en ging alles in een hogere versnelling. Ons bankrekeningnummer werd eindelijk in werking gesteld en in overleg met de burgemeester plus het organisatiecomité werd bedacht hoe de stichting zich tijdens de afscheidsbijeenkomst van de burgemeester zou kunnen presenteren. In rap tempo hebben we twee posterborden ontwikkeld, die in woord en beeld duidelijk maken waarom en met wie we geld voor de molen willen inzamelen.

Dus betrad ik op maandagmiddag 6 maart met een groot pakket onder de armen het gemeentehuis en plaatste onze nieuwe posters op twee klaar staande schildersezels. Deze waren goed zichtbaar in de bezoekersstroom gezet, zodat zoveel mogelijk mensen de posterborden konden bekijken. Dat leverde veel positieve reacties op.
Ook tijdens de laatste raadvergadering – tevens het officiële afscheid van burgemeester van der Loo -, werd onze stichting genoemd en werd er door verschillende partijen een schenking toegezegd. Vanaf deze plek bedanken we Hein van der Loo nogmaals voor zijn enthousiasme over én inzet voor onze molenstichting.

Ad Plaizier, secretaris stichting Korenmolen Landzicht Heerjansdam