Molen Heerjansdam

Onverwacht een molen op de bucketlist?

12 mei 2024, finale Songfestival zonder Nederland. Het is lekker weer en wij zitten nog wat na te tafelen in de achtertuin. Weer eens heerlijk buiten gegeten dit jaar. Ineens zegt mijn vrouw: “Vanavond is het Noorderlicht te zien in Nederland, misschien kunnen wij er naar gaan kijken?”. Goed idee en de plannen worden gesmeed. Waar en hoe laat gaan we kijken? Gaan we naar het strand of naar een bos? Het moet wel een plaats zijn met weinig omgevingslicht, zodat je optimaal de donkere nacht kunt benutten en je moet natuurlijk vrij zicht hebben. “Wat dachten jullie van Kinderdijk?” En Kinderdijk wordt het. Nu nog de vraag hoe laat. Blijkt dat je het Noorderlicht het beste kunt zien tussen 01.30 uur en 04.00 uur. Midden in de nacht dus op pad om dit verschijnsel te gaan waarnemen.

Wekker gezet en wij met zijn vieren op pad, gewapend met fototoestellen, statief en uiteraard de telefoons. Na een kleine 20 minuten rijden aangekomen op Kinderdijk. Wij rijden een stukje door, maar nog niets te bekennen aan de horizon. Kompas erbij gepakt en ja, daar is toch echt het noorden. Auto geparkeerd bij het infocentrum en dan maar een stuk de polder inlopen. Op een open plek even staan kijken en jawel hoor, de hemel kleurt in het noorden van geel naar roze en ook een klein beetje groen. Een schitterend gezicht om dit in Nederland mee te maken. Na verloop van tijd een klein stukje verder gelopen en aangekomen op een nieuwe positie waar wij weer schitterende plaatjes konden schieten.

En wat denk je? Het Noorderlicht in combinatie met een Nederlandse molen. Waar maak je dit mee? Wat kan Nederland, zelfs in het donker, toch mooi zijn. Als ik een bucketlist zou hebben, dan zou het Noorderlicht er zeker een plek op innemen. En na vanavond denk ik dat ik de molens er ook maar op zal laten staan.

Martin Dorsman, penningmeester stichtingsbestuur Korenmolen Landzicht Heerjansdam